Verandering

seasons-158601_1280.jpg

Wanneer ik thuis een stoel op een andere plek zet, krijg ik altijd een reactie. Eerst van de kat, die met een boog om de stoel heen loopt alsof dit een geheel nieuw voorwerp is. De kat besnuffelt de stoel, bedenkt of deze niet opeens een gevaar is en vervolgens springt ze aarzelend op de stoel. Draait drie rondjes, legt zich neer en doet voorzichtig haar oogjes dicht. 

Mijn zoon komt thuis. “Hé die stoel, die stond toch eerst daar?” O, maar zo is het ook wel geinig en hij loopt door naar zijn kamer. Dan volgt mijn man, “Hé … de boel verzet?” En mijn dochter komt thuis. Haar gezicht betrekt als ze ziet wat ik heb gedaan “Waarom staat die stoel daar?!” Nu, ik vind het niets, was toch prima hoe het stond”. Als mijn man 's avonds in de bewuste stoel wil gaan zitten verzet hij hem eerst nog een beetje en gaat zitten. Hij kijkt de kamer eens rond en zegt: “kan wel zo”. Hoe gaat dat bij jullie? Kun je de boel zomaar verzetten?

Veranderingen, als we ze zelf bedenken kunnen we er prima mee omgaan, maar als ze door een ander bedacht worden of onverwachts op onze weg komen dan vinden we ze lastig. Hoe komt dat toch? En hoe is dat voor kinderen. “Kinderen zijn flexibel”, zeggen we wel eens. Maar is dat zo? Voor veel kinderen zijn veranderingen, klein of groot, ook lastig. Dus hoe zit dat nu eigenlijk?

Verandering, als we het woord opbreken komen we er misschien achter.

Bij veranderingen gaat het meestal over iets wat je niet verwacht. Het komt (voor je gevoel) van ver op je af. Opeens ontbreekt het overzicht, de grip op wat er om je heen gebeurt en dat veroorzaakt een stress reactie. Niets geks aan. En dat is net als voor de kat, voor kinderen ook het geval. Jij als volwassen persoon hebt door je (levens) ervaring meer overzicht op je dag, je week, jouw verantwoordelijkheden etc. Maar afhankelijk van de leeftijd van je kind komen veranderingen voor je kind steeds van ver op hem of haar af. 

Verandering betekent namelijk dat er iets gebeurt wat tot gevolg heeft dat de dag, de week, de dingen waar je aan gewend bent, anders zullen zijn. Anders en onbekend! En dat is best wel eng! Verandering kan spannend zijn en je onzeker maken. Allerlei gedachten razen of draaien door je hoofd, je wordt boos krijgt woedeaanvallen of je voelt je machteloos, kunt je niet goed concentreren. In slaap komen lukt niet goed omdat je piekert en zoekt naar oplossingen, grip. Veranderingen kunnen ook veel verdriet geven. Zeker als een verandering betekent dat je iemand moet missen.

Veranderingen horen bij het leven, net zoals gewoontes en ritme. En meestal kunnen we er goed tegen. Hoe doen we dat? Hoe gaan we om met verandering? We bereiden ons voor, zoeken informatie op. Vragen andere naar hun ervaring en voegen de verandering stapje voor stapje toe aan onze dag, de week, in ons leven. Denk bv aan een kind van groep 8 die volgend jaar naar de middelbare school gaat. Als ouders of verzorgers heb je het afgelopen jaar informatie gekregen over verschillende scholen. Jullie zijn in gesprek geweest met de groepsleerkracht, je hebt misschien met andere ouders van gedachten gewisseld en je kind heeft vast ook zijn haar vrienden gevraagd naar welke school ze straks gaan. En jullie hebben samen een keuze gemaakt. De boeken worden online besteld en nu mag je kind nog een rugtas uitzoeken, een agenda en kaftpapier. En zo bereiden jullie je stap voor stap voor op de grote verandering die komen gaat na de zomervakantie.

Met de meeste veranderingen leren we omgaan. Stap voor stap van jongs af aan als vanzelf. Een peuter heeft nog bij iedere verandering voorbereiding nodig. Het helpt bijvoorbeeld om je peuter voor te bereiden op een verandering. Zoals wanneer ze verdiept zijn in hun spel, maar je over 10 minuten weg moet om naar peuterzwemmen te gaan. Met pubers is dit al anders, die hebben al meer overzicht en kunnen over een paar weken heen kijken.  

Maar dan ….

Is daar opnieuw het onbekende, elke keer weer. En wat te denken bij een opeenstapeling van veranderingen. Dan kan het lastig zijn overzicht te houden. Dan moeten er te vaak vertrouwde routines aangepast worden. Dat kunnen gevoelens van onzekerheid, ongemak, angst je gaan overspoelen. Gemis van vrienden of vriendje door verhuizing of verandering van school kunnen emoties van boosheid en onzekerheid veroorzaken. Wanneer er veranderingen zijn in jullie gezinsleven zijn die stressvol. Voor jou als ouder maar ook voor je kind. Veranderingen zijn soms gewoon ingewikkeld en stressvol voor ons allemaal.

Dan is het fijn en kan het erg helpend zijn als er eens even iemand naar je/jullie luistert, met je/jullie mee kijkt. Als verdriet en het even niet weten er mogen zijn en je samen kleine stapjes kunt nemen om weer grip te krijgen op de situatie. Als je  opnieuw ontdekt welke hulp en goede oplossingen jij en je kind in jullie EHBO-doos hebben en die weer in kunnen zetten.

Kan ik jullie daarbij helpen? Laat het me weten!

Previous
Previous

Verhuizen met Kinderen: 7 Tips om Stress te Verminderen

Next
Next

Regen en wind, wat gaan we doen?